3.12.13

JOULULAHJA DIY: PÄHKINÄT.

Hyvää iltaa! Vihdoinkin saan postitella vähän ruokaan liittyviä juttusia ja tämä sopiikin aika kivasti tähän joulunaikaan vaikkapa pikkuisen terveellisemmän naposteltavan muodossa.

Meillä syödään paaaaljon pähkinöitä. Jopa siinä mittakaavassa, että Cashew-pähkinät tilaamme suosiolla 5kilon säkeissä netin kautta. Liam Irlantilaisena on aina ollut suolaisten snacksien perään ja aikaisemmin ne ovat lähinnä olleet sipsejä taikka valmiita suola/chilipähkinöitä. No sellaisethan on täys kaiken maailman transrasvoja ja monosodiumglutamaattia (e621) ja kauhuissani olen toivonut siippasen jättävän sellaiset kaupan hyllylle ja sinne ne nyt ovat jo aika pitkään jääneetkin.

Tilalle on tietysti tarpeeseen täytynyt keksiä joku parempi vaihtoehto ja jälleen kerran pitkällisen "tuotekehittelyn" tuloksena Liam on ruvennut valmistamaan näitä aivan jäääääärkyttävän herkullisia paahdettuja mausteisia pähkinöitä.

Ja voi apua, nämä on niiin koukuttavan hyviä, että pyysin saada jakaa ohjeen teillekkin. Pyysin myös häntä valmistamaan pähkinöitä meidän perhepikkujouluissa siskoilleni ja vanhemmilleni annettavaksi.
Ja siskoni samointein illalla soittikin maistettuaan muutaman ja kysyi reseptiä :D
Eli Liam käytti näihin kuorettomia maapähkinöitä, kuorettomia manteleita, cashew-pähkinöitä ja hasselpähkinöitä. Normaalisti hän valmistaa kerralla vain yhden pellillisen eli siihen tulee pähkinöitä ehkä yhteensä kilon verran. Maapähkinöitä n. 2/3 suhteessa muihin.

Eli pähkinät levitellään pellille, päälle lorautetaan tasaisesti jokapuolelle oliiviöljyä ja päälle ripotellaan taco-mausteseosta (Santa Maria luomuversiota), himalajan suolaa ja jauhettua chiliä oman maun mukaan. (L laittaa tacoa 2 ruokalusikalista, chiliä 1-3 teelusikallista ja suolaa 0,5 teelusikallista)

Sen jälkeen peltiä voi heilutella sivusuunnassa, kuin kullahuutojat konsanaan, että mausteet ja öljy sekoittuvat tasaisemmin.

Tämän jälkeen pähkinät laitetaan paahtumaan 200° n. 6-10 minuutiksi. Eli kunnes pähinköiden väri on light golden brown.

Ja sitten vuorossa kaiken kruunaava hunaja. Hunajan tulee olla sellaista kiinteää eli Suomalainen kukkaishunaja on mitä mainiointa. Tätä myydään taatusti joka marketissa. Eli ei ulkomaisia, vaan Suomalaista. Ulkomaiset on usein lämpökäsitelty juokseviksi ja kirkkaiksi ja eivät sovellu tähän.

Hunajaa annostellaan aina sellainen puolikaan teelusikallisen kokoinen paakku kerrallaan ja yhteensä yhdenksän paakkua eripuolille pellillistä pähkinöitä. Pieni lasten haarukka taikka jälkiruokahaarukka on kuulemma tässä hommassa mitä mainioin apuväline.

Ja sitten vielä 2-3 minuuttia lisää uunissa ja valmista. MUTTA TÄRKEÄ KOHTA, anna pähkinöiden jäähtyä täysin pellillä tai muuten hunaja liimaa pähkinät yhteen isoiksi klimpeiksi.
Jäähtymisen jälkeen ne voi sitten pakata vaikka tällaisiin söpöihin lasipurnukoihin lahjaksi...
tai nauttia välipalaksi.

Tai jos olet kiireinen kotiäiti, parilla kourallisella voooi korvata myös lounaan.
Pähkinätkin me yleensä ostetaan luomuna ja tuolla Hyvinvoinnin Tavaratalossa (bannerimainos tuola oikealla) on oikein mainio valikoima taikka myöskin Punnitse&Säästä-puodista saa hyvin ostettua näitä irtotavarana. 

***

Sellainen pieni ihana ohje, mitä todellakin uosittelen kokeilemaan.

Meillä oli tänään Elsin kanssa jälkitarkastukset ja niiden innoittamana oli mielessä tällä viikolla vielä vähän palata siihen Beautiful Body-haasteeseen tämän hetken fiiliksillä, kun nämä minun raskaudet on ohi. Katsotaan nyt milloinka ihan oikeasti saan hetkosen istahtaa tällatavalla tiekononeelle ensi kerran. Ehkä jo huomenna taikka ylihuomenna :)

Oh dear, kello on jo vaikka mitä eli pyykkien viikkaamisen kautta yritän nyt kiirehtiä tieni nukkumaan
eli hyvää yötä toivotteleepi Sara xxx

26 comments:

  1. Kylläpäs sattui sopivasti, sillä ostin juuri tänään kuapasta pähkinöitä ja selitin miehelle kuinka kiva ois saada pähkinöitä joululahjaksi :) Ne kun ovat melko kalliita herkkuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei J:suissa näyttäisi olevan myös tuo Punnitse ja Säästä http://www.punnitse.fi/myymalat/joensuu käy sielä ensi kerran, kun vierailet siskolla. Kilohinnat on oikeasti aika hyvät pähkinöillekkin. Ja nehän on sellaista superruokaa kaikkineen hyvineen rasvoineen ja hivenaineineen, että käy melkein lääkkeestä :D

      Delete
    2. Niin mä yleensä käynkin, mutta kun sinne pääsee niin harvoin, niin tahtoisi ostaa aina vähän kaikkea :D

      Delete
  2. Loistavan kuulonen resepti.Tämä heti meillä käyttöön!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos teillä on samallainen suolapähkinä/sipsi-rakastaja mies kuin meillä, tämä on varmasti hitti ;)

      Delete
  3. Oi ihanaa! Mulla on tapana muistaa itsetehdyillä jutuilla miehen perhettä ja kaipailinkin uusia ideoita ja reseptejä, kiitos kovasti! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä kestä! mäkin tykkään erityisesti näissä pikkujouluissa antaa itsetehtyä :) Mulla on vielä yksi pieni makea vinkki tulossa jakoon. Toivottavasti pian!

      Delete
  4. Minä olen tosi huono jättämään kommenttia, vaikka aina käyn lukemassa blogiasi.. pahoittelen etten kommentoi. Mutta nyt haluan jättää kommentin. Blogisi piristää arkeani erittäin paljon. Tämä on niin monipuolinen ja elämänläheinen blogi. Jatka samaan malliin :) Oikein ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi! P.S Kiitos kivasta joululahjaideasta!! Tämä oli huippuohje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siis kiitos aivan älyttömästi tästä kommentista! Tuli aivan hirmuisen hyvä mieli, just tämänmoiset kommentit motivoivat tähän hommaan ehdottomasti. luin tämän miehellekkin, että hän tajuaisi miten tämä bloggaus on ennenkaikkea parasta vuorovaikutusta <3 Oikein ihanaa joulunodotusta sinulle ja kiitos kun juuri tämän kommentin päädyit jättämään <3

      Delete
  5. Ihana resepti, pakko kokeilla! Kiitos :)

    ReplyDelete
  6. Oi, minä niin tykkään pähkinöistä. Tämä resepti kuullostaa todella hyvältä, nam. Ihan pakko kokeilla ja varsinkin näin joulun alla tulee syötyä pähkinöitä. Ja tämä on kyllä oikein hyvä (joulu)lahjaidea. Kiitos reseptistä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pähkinät jotenkin kuuluvat jouluun eikö? Nämä ovat tosiaan mainioita :)

      Delete
  7. Ihanan kuuloinen ohje! Menee meilläkin kokeiluun...
    Mistä ostatte netin kautta cashew-pähkinöitä?

    ReplyDelete
  8. Kiitos! Kokeiluun lähtee. Näyttävät ja kuulostavat tosi hyviltä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) MAistuvat eritoten. Hunajasta tulee ihania pieniä 'sattumia' sinne tänne, nam :)

      Delete
  9. Ihana ohje! Meillä mies ei kauheasti syö pähkinöitä, minä taas aika paljonkin. Täytyy kokeilla tuota ohjetta! Kiitos :)

    NiinaM

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, no nämä kelpaavat oikein hyvin omaksi herkuksikin. Me miehen kanssa syödään näitä ihan kilpaa. Onneksi ovat nyt loppu justiinsa ettei ihan mahdottomaksi tämä meno mene :D

      Delete
  10. Nää on näitä parhaita! Mä rrrrakastin niitä sun viimejouluisia postauksia <3
    Kiitti taas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purkkien perään kyselen minäkin? Tosi kivannäköisiä! Pähkinät kävin tykötarpeineen jo äsken ostamassa. :)

      Delete
    2. vastaan tähän jo nopskaan, että Granitista ovat. 4kpl/12,40e tai jotain sinnepäin eli edullisia ovat!

      Delete
  11. Kiitos ihanasta ohjeesta, tuota on pakko kokeilla. Ja mikä parasta, meillä on tähän ihan lähelle just avattu Punnitse&Säästä joten sinne sitten. Pähkinöitä meilläkin syödään paljon mutta sellaisia maustamattomia, kyllähän ne alkavat kyllästyttää ennen pitkää...:)

    http://mamainprogess.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, meilläkin avattiin P&Säästä tuhon läheisimpää kauppakeskukseen ja sielä asioidaan USEIN :D

      Delete
  12. Ihana ohje, kiitos! :) Mitä luulet, voisikohan hunajan korvata jollain muulla, vaikka agavella? Mulla on kun on toi typerä allergia.. Tyhmää, koska hunaja olinihan mun lemppari, paitsi makeuttajana myös ihonhoidossa . :/ Mutta teen näitä ehdottomasti alkuperäisellä ohjeella lahjaksi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmasti käy myös agave tai sit teet ilman makeutusta. Hunaja on vasta viimeisimmän tuotekehittelyn tulos ;D Eli maistuvat supereilta myös ilman hunajaa :)

      Delete